keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Jyrki Sukula

Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula. Katsomme miehen kanssa paljon kokkiohjelmia. Keittiöohjelmat kulkevat siinä sivussa, jotain näissä ohjelmissa on erityistä. Tänään katsoimme iltapalalla Jyrki Sukulaa ja siinä katsoessani minulle valkeni monenlaisia asioita. Yhtäkkiä, salamana taivaalta löysin yhtäläisyyksiä, joita en ollut osannut ajatellakaan.

Tulin kaapista facebookissa blogin suhteen ja sain kommentointia, jota arvostin. Kommentit pistivät lopulta miettimään ja löysinkin ehkä itseäni sieltä kommentointien ja vastakommentointien seasta. Tämä siis johdantona siihen, että nämä asiat ovat kovasti olleet mielessä tässä viime päivinä ja siksi ehkä aukenivat minulle yhtäkkiä ja yllättäen.

Sukula on ohjelmassaan ravintoloissa, joissa asiat tehdään tietyllä tavalla, poikkeuksetta yleensä huonommin kuin ne voitaisiin tehdä. Nuoret kokit menevät töihin ravintoloihin, joissa on "aina toimittu näin" tai joissa omistaja, toinen kokki, kuka tahansa "vaatii" tietynlaista toimintaa. Nuori kokki tyytyy kohtaloonsa, unohtaa hienot ajatuksensa ja alkaa töihin. Ei tarvitse pitkään tehdä masentavalla tavalla ja omien standardien ulkopuolella töitä, kun siihen turtuu. Ei enää edes pyri parempaan. Sama toistuu mielestäni kätilön työssä. Monilla nuorilla kätilöillä on hienoja ideologioita ja ajatuksia, mutta jo harjoitteluaikoina toiset kätilöopiskelijat lannistuvat vanhempien kätilöiden työtapojen alle. Kätilötyön opettajat yrittävät sanoa, että harjoittelussa kannattaa toimia ohjaajan tavalla ja valmistuttuaan ja työelämässä sitten etsiä omia toimintatapojaan, mutta jos opiskelijalle osuu oikein kärkäs ohjaaja harjoitteluun ja jos opiskelija on yhtään hiljaisempi tai herkempikin, vanhemman kätilön kommentit voivat muuttaa ideologian massatyöksi.

Sen sijaan, että ohjaavan kätilön sanoista ja tekemisistä pitäisi lannistua, niistä pitäisi poimia ne itselle oikeat tavat, prosessoida ja miettiä, kunnes löytää itselleen toimivimmat ja oikeimmat. Työelämässä lannistunut vastavalmistunut kätilö ajautuu helposti nurkkaan, mistä toimii ainoastaan muiden "hyväksymällä" tavalla. Aletaan toimia yhteisön yleisesti hyväksymien toimintamallien mukaisesti eikä uskalleta poiketa totutuista tavoista ja muiden hyväksymistä ja suosimista malleista enää ollenkaan. Karaistua tässä pitäisi, mutta onko reilua, että ennen kuin voit olla hyvä kätilö, sinun pitää olla karaistunut kaikkeen paskaan, mitä suuntaasi syydetään?

Kenen kunnioituksen ansaitsee alistumalla, tekemällä aina vastoin omaa järkeään ja omia ideologioitaan. Jos omaa ajatusmallia on mahdollista toteuttaa, miksi ei toteuttaisi! Miksi et sanoisi, että "minun mielestäni tässä voitaisiin toimia näinkin". Tai kysyisi perusteluita toisen toimintamallille - ja sitten esittäisi omia perusteluitasi perään. Tieto lisää mahdollisuuksia vaikuttamiseen ja omien hyvien toimintatapojen löytämiseen. Yhden hyvä tapa ei ole kaikkien hyvä tapa.

Sain viitosen viimeisestä "järkevästä" tentistä. Jotenkin se luo uskoa ja järjestystä ja antaa kuitenkin myös toivoa siitä tulevaisuudesta, missä minulla olisi oma tapani toimia, minun tapaani kunnioitettaisiin ja olisin oikeasti ansainnut sen kunnioituksen. Olen sitten missä työssä tahansa.

Toinen Sukulan ohjelmasta muistiin jäänyt asia on se, että koskaan ikinä älkää tytötelkö tai pojatelko muita. Mikään ei ole niin loukkaavan kuuloista kuin jatkuvasti puhutella alaisia "tytöiksi" tai "poitsuiksi". Mental nte to self. Jos joskus sinulla on opiskelija ohjauksessasi, muista hänen nimensä!

3 kommenttia:

  1. täyttää asiaa! Oon hetken nyt lukenut näitä sun kirjoituksia ja tykkään pohdiskelustasi!
    terveisin, tuore kätilö

    VastaaPoista
  2. Oletkohan lukenut aiheeseen littyvän suht tuoreen opparin Tampereelta? Siinä on hyvin kuvattu tuota tuoreen kätilön ideologian pois karisemisesta tiukassa työyhteisössä. Terveydenhoitoalan yksiköt ovat valitettavan hierarkisia ja vaatii kaikilta työntekijöiltä paljon voimia ja yhteityötä tätä tuulimyllyä vasten kamppaillakseen (onneksi olen kätilöopiskelijana myös tällaisia paikkoja harjoitteluissa nähnyt ja näissä osastonhoitajalla on iso rooli).

    Lainattua opparista:
    Gould (2004) kirjoittaa artikkelissaan siitä miten sekä lääkärit että kätilöt toimivat yh- distettynä samassa systeemissä, jossa individualismia ei juurikaan arvosteta, ja työnteki- jöiltä odotetaan organisaation normeihin ja sen vakiintuneeseen johtoportaaseen sopeu- tumista. Yksilön teot noudattavat johdon linjauksia silloinkin, kun ne sotivat yksilön
    17
    omaa näkemystä vastaan. Usein lääkäriksi tai kätilöksi ryhtyvät henkilöt ovat altruistisia ja haluavat vaikuttaa positiivisesti ihmisten elämiin. Kuitenkin päästyään työelämään heidän ihanteistaan, jotka saivat heidät valitsemaan heidän ammattinsa, tuleekin liian idealistisia ja mahdollisesti normista poikkeavia.
    Jossain vaiheessa he joutuvat tekemään valinnan ja joko hylkäämään omat periaatteensa ja vaihtamaan ne työyhteisönsä vaalimaan kyyniseen todellisuuteen tai yrittävät taistella muuttaakseen systeemiä. Jälkimmäistä yrittäessään yksilö vaarantaa itsensä ja altistuu kiusaamiselle ja saattaa joutua ryhmän ulkopuolelle. Työyhteisön kiusatut jäsenet eivät suinkaan aina ole sen heikoimpia yksilöitä. Toisinaan jo pelkästään periaatteistaan kiin- ni pitäminen tai esimerkiksi tarpeettoman säännön kyseenalaistaminen saattaa laukaista kiusaamisen. Usein juuri ne, jotka organisaatiossa yrittävät saada aikaan muutosta, jou- tuvat työpaikkakiusaamisen uhreiksi. (Gould, 2004)

    Linkki oppariin:http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fpublications.theseus.fi%2Fbitstream%2Fhandle%2F10024%2F46634%2FVisakoivu-Nopola_Anu-Maria.pdf%3Fsequence%3D1&h=uAQHPQMerAQHknulQBhBlYFdPuV4RrAvaqyjP-EkgvM24UQ&s=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja linkistä! En ollut paneutunut asiaan sen kummemmin, jokin vain avautui tuota ohjelmaa katsoessani. Kiva kuitenkin kuulla, että asiaa on tutkittu - juuri noinhan se tosiaan on kuin tuossa lainauksessa sanotaan. Hyvä tietotaito ja ahkera uuden tiedon hankkiminen helpottavat varmasti idealistisimmankin kätilön tai lääkärin työtä. Kaikessa ei ole tarpeen konsultoida. Kunhan muistaa, että konsultointi ei ole heikkouden vaan monesti viisauden merkki.

      Poista