torstai 24. tammikuuta 2013

Nro2


Toinen kohta listassa, Build Her a Nest:
Mammals try to find warm, secure, dark places to give birth – and
human beings are no exception. But it is the feeling of security and
confidence that is important to us, rather than the environment
itself. And if we can find ways to help women to feel more private
and confident, we will greatly improve the likelihood of them having
a normal birth.

Tässä listan kohdassa puhutaan pesän rakentamisesta, nisäkkäiden luontaisesta synnytyskäyttäytymisestä ja turvallisuuden tunteesta ympäristöön liittyen. Itse näen tämän kohdan merkityksellisenä, synnytyskokemukseen voimakkaasti vaikuttavana tekijänä.

Synnytysympäristö sisältää paljon enemmän kuin vain sen varsinaisen fyysisen ympäristön, missä synnytys tapahtuu. Fyysisten tilojen, laitteiden, valojen ja muiden vastaavien asioiden lisäksi ympäristö koostuu asenteista, kätilön toiminnasta, perheen mahdollisuudesta tehdä tilanteesta omannäköisensä, mahdollisista rajoitteista (esimerkiksi aikarajoista vedenmenon tai yliaikaisuuden yhteydessä) jne. Vain mielikuvitus on rajana.

Toisille synnyttäjille oma synnytysympäristö rakentuu pään sisälle, merkityksellistä ei silloin ole, tapahtuuko synnytys sairaalassa vai kotona. Toisille fyysinen ympäristö on paljon merkittävämpi ja heille fyysisen ympäristön muokkaaminen mahdollisimman vähän häiritseväksi esimerkiksi kirkkaita valoja vähentämällä ja omia tavaroita synnytyssaliin tuomalla voi olla todella hyödyllistä. Toiset kokevat sairaalan ympäristönä todella voimakkaasti negatiivisena ja toisille se taas luo turvallisuuden tunnetta ja positiivista energiaa. Ihmiset ovat niin erilaisia, ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua, tapaa toimia.

Itse kallistun uskomaan, että turvallisuuden tunne on se merkittävin asia. Mikä tahansa paikka voi olla hyvä synnytysympäristö, jos synnyttäjällä on turvallinen ja hyvä olo. Eniten tähän varmasti vaikuttaa se, kuka/ketkä synnytystilanteessa ovat mukana. Puoliso, oma äiti, kätilö, doula, kätilöopiskelija, lääkäri, muu tukihenkilö, the list goes on. Jospa suomessakin päästäisiin siihen tilanteeseen, missä synnyttäjä voisi tavata kätilön etukäteen. Kätilön ja synnyttäjän välinen suhde alkaisi muodostua jo raskausaikana ja synnytyksen ollessa ajankohtainen luottamuksellinen suhde olisi jo olemassa eikä sitä tarvitsisi alkaa luomaan synnyttäjän ollessa jo kipeä.

Tässäpä haastetta. Ensimmäisistä sanoista asti luodaan suhdetta synnyttäjään, perheeseen siten, että synnytyksen edetessä pidemmälle synnyttäjä voi luottaa kätilöönsä täysin, varauksetta. Kaikkien kanssa kemiat eivät tietenkään voi kohdata, mutta sekään ei välttämättä ole este - luottaa voi kemioista huolimatta.

Olen lukenut opinnäytetyötä varten paljon tutkimusta erilaisista synnytyskokemukseen vaikuttavista asioista ja synnytysympäristö tulee todella monissa esille. Allekirjoitan tämän "kymmenen käskyn" kohdan omalta osaltani täysin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti